De zoektocht naar duurzaam papier
The search to sustainable paper

In een wereld waarin we zo'n 247 tot ruim 3.000 advertenties per dag zien, is de vraag naar duurzaam drukwerk essentieel. Weg met de goedkope massaflyers en onverantwoorde offline communicatie - want waarom moeten er broodnodige bomen gekapt worden voor jouw reclamefolder? Gelukkig kan het ook anders!

- Oktober 2021
Gras? Bier? Hennep? Tomaat? Olifantenpoep? Oogstafval?
Nee, dit is geen recept voor een heksendrankje, maar een greep uit de mogelijke alternatieven die er bestaan voor 'gewoon' drukwerk. Want, eerlijk is eerlijk, ik ben dol op papier. Ik kan ontzettend blij worden van een prachtig visitekaartje, een schitterende ansichtkaart of een fijn boek. Als ik iets van papier aanschaf, let ik er tegenwoordig altijd op of het milieubewust gemaakt is. Maar hoewel ik zo groen mogelijk probeer te leven, belandt er ook helaas veel papier in de recyclebak. Dit zijn dan vooral flyers die ongewild door de brievenbus geduwd worden, verpakkingen en enveloppen. Hoe zorg je ervoor dat je offline promotie naast mooi ook duurzaam is? Hieronder geef ik tips voor bijzondere papiersoorten!

Vibers
Nederlands olifantengras (Dutch Elepehant Grass)
Een favoriet van mij! De volledige productie van dit papier vindt plaats in Nederland, en heeft zo een lage ecologische voetafdruk. Vibers is gemaakt met olifantsgras, een snelgroeiend gewas dat geen behoefte heeft aan bestrijdingsmiddelen of bemesting. Zowel onder als boven de grond wordt de biodiversiteit bevorderd. Het neemt daarnaast wel tot 4x zoveel CO2 op als een even groot bos bomen!

Naast deze milieupluspunten is het papier ook gewoon ontzettend mooi. Een tikje gebroken wit, met een fijne textuur die de vezels van het gras goed laat zien.
Groeipapier
Papier met bloemen-, planten- of kruidenzaadjes

Waarom papier weggooien als je het ook onder de grond kan stoppen? Groeipapier verandert na het planten in prachtige bloemen, planten of kruiden. Dit papier is goed geschikt voor eenmalig drukwerk zoals folders of flyers, maar kan ook prachtig zijn als wenskaart of briefpapier.
Groeipapier heeft meestal een prachtig ambachtelijke uitstraling, waarin je de zaadjes goed ziet zitten. En uiteraard drukken we groeipapier met biologisch afbreekbare inkt! ;)
The paper is 100% made of leaves and stems from agricultural waste. The environmental impact of this paper is 47% lower than paper made from trees and 29% lower than recycled paper. Together we can make the world a little bit better!

More coming soon!
Back to Top